Janne Ahola
– Weather Report

Weather Report yhdistää saumattomasti akryylimaalauksen ja 3D-animaation, luoden hienostuneen fuusion perinteisistä ja nykyaikaisista taiteellisista tekniikoista. Akryylimaalaus toimii perustana kaikille digitaalisille elementeille kuten valo, varjo ja liike. Teos koostuu kolmesta toisiinsa sulautuvasta osasta valo- ja sääolosuhteiden eri vaiheissa.

Ensi sysäys teokselle syntyi vuonna 2019 kun aloin kiinnittämään huomiota säätiedotusten punakeltaiseen väripalettiin. Asiasta lisää lukiessani, törmäsin internetin marginaalissa käytyyn keskusteluun teoriasta, jossa massoja ajetaan pelkoon tiedotuksen värikarttaa muuttamalla. Kyseinen väittämä on sittemmin kumottu ja väripaletin muuttumiseen on annettu perusteeksi mm. mittaustapojen tarkentuminen sekä karttojen väärät tulkinnat.

Tämä keskustelu herätti minut pohtimaan, missä määrin totuuden venyttäminen olisi hyväksyttyä, jos siitä olisi (lähestulkoon) kiistaton hyöty ihmiskunnan hyväksi. Installaation lähtökohdaksi muodostui hyötyetiikka, jonka mukaan tekoja tulee arvioida sen perusteella, miten ne vaikuttavat yleiseen onnellisuuteen ja hyvinvointiin.

Meditatiivisessa tunnelmassa Weather Report kutsuu katsojan pohtimaan väistämättömän muutoksen tuomia eettisiä ongelmia.

Äänisuunnittelu: Tuomas Rio

Janne Ahola (s.1984) on helsinkiläinen suunnittelija ja videotaiteilija. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti digitaalisen taiteen parissa ja kuluneen vuosikymmenen aikana toteuttanut lukuisia projection mapping -tekniikkaan nojaavia teoksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Viime aikoina Aholan tuotanto on keskittynyt tutkimaan perinteisten maalaustekniikoiden, videon sekä animaation yhdistelmiä.